top of page

Wat wil je hond je vertellen?

Blaffen of grommen zijn signalen die vaak het gevolg zijn van te lang genegeerd zijn.

​

Na de eerste lockdown zijn veel honden in het asiel beland. Nu er versoepelingen in het zicht zijn, zal dat waarschijnlijk niet anders zijn.

​

Het afgelopen anderhalf jaar zijn veel huisdieren aangekocht. Plots waren we de hele dag thuis en hadden we nood aan een wandelmaatje. Jammergenoeg zal echter een deel hiervan in het asiel belanden zodra er terug meer vrijheden en mogelijkheden zijn.

​

Sommige mensen doen hun hond weg omdat hij bvb. probleemgedrag vertoont. Anderen omdat ze er plots geen tijd meer voor hebben. Dit zijn allemaal zaken die je kan voorkomen door onder andere de taal en behoeften van je hond te leren kennen.

​

Naast eten en drinken heeft hij uiteraard nog andere zaken nodig. Hierin kunnen we een onderscheid maken tussen natuurlijke en sociale behoeften. Natuurlijke behoeften die een hond nodig heeft op mentaal, fysiek en emotioneel vlak vb. beweging. Sociale behoeften gaan over de interactie met de omgeving. Dit is voor elke hond anders.

​

Natuurlijke behoeften:

  • Dagelijkse beweging: dagelijks wandelen met je hond.

Dit is van belang omdat honden de wereld met hun neus ontdekken. Ze ruiken en reageren op wat hun neus hen zegt. Wandelen is hiervoor de perfecte gelegenheid voor je hond om op verkenning te gaan.
Geef je hond tijdens de wandeling vrijheid door gebruik te maken van een lange lijn of door hem los te laten lopen waar het kan en mag. Geef hem ruimte om zélf te kiezen waar hij wil snuffelen. Hierdoor kan zijn stressniveau meteen verlagen.
Is er enkel tijd voor een kort blokje om speel dan bvb. een speurspelletje. Verstop voeding in huis en laat ze hem zoeken.

  • Geen pijn: Soms hebben hond pijn zonder dat we het weten.

Houd je hond dus in de gaten en ga bij twijfel langs bij je dierenarts.

  • Voldoende rust: een gemiddelde hond slaapt 18uur per dag. Dit is slechts 6u actief wakker zijn. Soms zijn er echter honden die té veel beweging krijgen waardoor ze erg onrustig zijn. Verplichte rust kan dan wonderen doen.

  • Eigen plekje: zorg dat hij in huis minstens 1 liefst meerdere plekjes heeft waar hij zich veilig voelt en tot rust kan komen. Dit kan een bench met kennel zijn, een mandje, een kussen…

  • Structuur: zorg ervoor dat iedereen op dezelfde manier met hem omgaat en zorg voor voorspelbaarheid. Elke dag verloopt voor hem best min of meer op dezelfde manier.

​

Sociale behoeften:

  • Gehoord worden: net als mensen willen honden gehoord worden.

Echter hebben zij geen stem om ons dit te vertellen. Als hij zich dus verloren voelt of niet goed weet wat hij moet doen kan het dus zijn dat hij bvb.iets kapot maakt, in huis plast, onrustig of bang is… Het heeft dan geen zin om boos te worden maar zoek naar de oorzaak van het probleem en biedt de ondersteuning die ze nodig hebben.

  • Bijdragen: ze willen graag een taak hebben waardoor ze betrokken zijn in je leven.

Hij wil iets te doen hebben en het gevoel hebben belangrijk te zijn. Hij wil je wandelmaatje zijn, je gezelschap houden en leuke dingen met je doen.

  • Gezien worden: honden gaan graag de connectie aan met hun geleider.

Accepteer hem voor wie hij echt is door hem onvoorwaardelijk graag te zien. Dit kan je niet bereiken door alleen maar naar de hondenschool te gaan en hem voor de rest links te laten liggen. Dit doe je door je elke dag opnieuw weer open te stellen voor elkaar, elkaar te respecteren en te voldoen in elkaars behoeften.

​

Dat zijn een heleboel zaken waar niet iedereen zich van bewust is als hij een hond in huis neemt. Probleemgedrag is daarom niet vaak de schuld van het dier, maar eerder het gevolg van te weinig tijd en investering van de geleider.

​

Kalmerende signalen

Honden praten wel degelijk. Niet op de manier zoals wij praten maar via lichaamstaal. Kleine, subtiele bewegingen die ontzettend veel zeggen als je ze correct interpreteert.

​

Kalmerende signalen herkennen is essentieel om je hond te leren begrijpen. Hevige reacties zoals agressie, blaffen of grommen zijn vaak het gevolg van kalmerende signalen die te lang genegeerd zijn.

​

De meest voorkomende signalen zijn:

  • Hoofd wegdraaien

  • Tongelen

  • Neus likken

  • Geeuwen

  • Gaan zitten/liggen

  • Oogwit tonen

  • In een boog rond een andere hond/persoon lopen


Vertrouwensband

Een vertrouwensband is echter het allerbelangrijkste in de omgang met je hond. Communicatie, elkaar begrijpen, en elkaar respecteren zijn hierin essentieel.

​

Volg 1 van onze lessenpaketten en ga in connectie met je hond.

​

​

bottom of page