Tips & Advies
ALGEMEEN
​
TIP 1:
Wanneer je gaat wandelen, vergeet niet om water mee te nemen zodat de hond na de wandeling kan drinken. Let erop dat je bij echt heet weer ofwel in de vroege ochtend ofwel in de late avond gaat wandelen wanneer het frisser is.
Zorg er ook voor dat je hond voldoende plekken in de schaduw heeft om zich terug te trekken wanneer deze zich buiten bevindt.
​
TIP 2:
Geef je hond steeds zijn eigen plaatsje in huis zodat hij deze plek kan gebruiken om te rusten, te bekomen van emoties of om even de drukte te ontvluchten. Laat iedereen ook weten dat ze de hond met rust moeten laten wanneer deze op zijn eigen plekje ligt.
TIP 3:
Voor elke wandeling in de vrieskou, sneeuw of op het ijs raden we aan om de voetkussentjes van de hond lekker in te smeren met wax, vaseline of uierzalf. Vergeet zeker niet goed te smeren tussen de tenen. Dit zorgt er voor dat de sneeuw en ijs minder snel hecht aan de haartjes onder de poten en voorkomt heel wat ongemak. Na de wandeling was je best de pootjes van je hond om al het vuil eruit te halen.
​
TIP 4:
Tussen de voetkussentjes van langharige honden groeit haar. Hierin blijven troep en vocht zitten. Daarom dient het haar regelmatig verwijderd te worden. Dit kunt u doen met een stompe schaar. Men tilt een poot op en spreid de tenen met zijn/haar vingers. Men knipt het best in de lengte. Het wegknippen van deze haren zorgt er ook voor dat uw hond niet meer zal uitglijden op een gladde vloer. Het is verstandig de poten van uw hond dagelijks te controleren. Het is maar even werk en u kunt er veel ellende voor u en uw hond mee besparen.
​
TIP 5:
Wanneer je lang weggaat, kun je in de bench met ren aan een speeltje leggen genaamd een Kong. Dit is vaak in de vorm van een honingraad en gemaakt van hard rubber. In het midden zit een smal gat, dat je van boven tot onder kunt vullen met alles wat de hond lekker vindt.
Gesmolten kaas bijvoorbeeld en stukjes brood en korrels. Je vult de Kong vlak voor u vertrekt en legt deze in de bench voordat je weggaat.
In de zomer kun je vb. yoghurt in de kong doen, invriezen en uithalen voor je vertrekt. Best is wel dat je de kong nog eens afspoelt onder warm water opdat de tong van de hond er niet zou aanvriezen. Honden zijn er verzot op en het is lekker verfrissend.
​
TIP 6:
Men verdient geen respect van de hond met schreeuwen en slaan. Angst en stress in honden beperkt hun vermogen om zich te concentreren en te leren.
​
TIP 7:
Iedereen heeft zijn hond wel eens een etensrestje van tafel. Toch moeten we hier mee opletten. Een hond mag niet alles eten. Sommige voedingsresten zijn giftig voor de hond. De meest gekende zijn chocolade, rozijnen, druiven, rauw varkensvlees. Wanneer je twijfelt geef je het best niet aan de hond of zoek je op internet of je het mag geven.
​
TIP 8:
Zorg voor voldoende lichaamsbeweging voor de hond. Onvoldoende beweging kan zorgen voor overgewicht , verveling en een neiging tot destructief gedrag.
​
TIP 9:
Laat een hond NOOIT met een volle maag stoeien. Hierdoor kan een maagtorsie ontstaan Dit is een draaiing van de maag die fataal kan zijn. Laat de hond na het eten zeker een uur rusten.
​
PUPS
​
TIP 1:
We raden aan om pups vroeg te wennen aan het tandenpoetsen. Zo kun je ervoor zorgen dat je hondje met ouder worden minder last heeft van zijn tanden. Tandbehandelingen bij de dierenarts zijn immers duur.​​​
​
TIP 2:
​Als de tanden van jullie pup rond de leeftijd van 4 maanden beginnen te wisselen, is het interessant om veel kauwbeentjes in huis te halen. Zo kan je vermijden dat je hond op schoenen of andere dingen begint te bijten. Geef je pup ook speelgoed om op te kauwen zoals een wit dik touw.
​
TIP 3:
Voorkom gewrichtsproblemen door je hond niet te veel te laten overbelasten. Dit wil zeggen probeer tot aan 14 maanden trappen te vermijden en bouw wandelingen langzaam op.
Per maand dat je pup ouder wordt mag je 5 min. langer gaan wandelen. Het is dus beter om 10 keer een wandeling te doen van 5 min. dan ineens een uur met je pup te gaan wandelen. Verspreid de wandelingen ook over de dag.
​
PUBERS
​
TIP 1:
Vergeten en fouten maken horen ook bij het opleren van een hond. De kans dat jullie dit gaan meemaken als geleider van je hond is groot. Zeker als je hond gaat beginnen puberen. Neem jullie verantwoordelijkheid en heb geduld. Maak jullie vooral niet boos op je hondje. Negeer ongewenst gedrag, beloon gewenst gedrag en onthoud heel goed: belonen geeft op langere termijn een beter resultaat dan straf.
​
​