top of page

Puppy bijten

Bijten van pups is normaal gedrag waar ze uitgroeien. Wanneer ze echter blijven volharden dan is er wellicht een teken dat er meer aan de hand is.

Probeer het puppy bijten te herleiden tot een minimum door aan zijn behoeften te voldoen en door voldoende management.

Bijt hij in je handen, stop waar je mee bezig bent en ga weg van je pup.

Tanden wisselen?

Rond de leeftijd van 12 weken wisselt een pup tanden. Dit kan voor ongemak zorgen. Zorg dan voor voldoende kauwmateriaal en speeltjes.

Welke behoeften heeft hij?

Voldoende beweging door dagelijkse wandeling, spelen en regelmatig snuffelen zijn enkele van de behoeften die je puppy onder andere nodig heeft. Ze zijn zeer actief als ze wakker zijn en ontdekken hun omgeving al spelend en ontdekkend.

Management

Maak gebruik van een bench met puppyren en traphekjes waar je je hond veilig kan achterlaten als je even niet met ze bezig kan zijn. Op deze manier kunnen we vermijden dat de pup dingen stuk maakt of het speelgoed van je kinderen kapot bijt.

Te moe

Het kan ook zijn dat je pup eigenlijk te moe is en dat je hem dus best verplichte rust geeft in zijn veilige plaats. Ze hebben heel veel slaap nodig tijdens het opgroeien. Zorg er dus voor dat je pup regelmatig rus en slaapt weg van je druk gezinsleven.

Te veel prikkels

Pups kunnen gemakkelijk de controle verliezen als er veel opwindende dingen gebeuren of wanneer spel te lang duurt. Dit zorgt ervoor dat sneller gaan bijten.


Zorg er dus voor dat je dit in de gaten houdt door ervoor te zorgen dat ze dagelijks een kauwbeentje krijgen om te kauwen (= verlaagt stress) en dat ze voldoende rust krijgen om de prikkels te verwerken en zichzelf terug onder controle te krijgen.

Vindt mijn pup aaien leuk?

Veel honden hebben moeite met aangeraakt worden en geaaid te worden. Om dit aan te tonen zullen ze vaak via lichaamstaal aangeven dat ze willen dat de situatie stopt. Wanneer we dit echter niet begrijpen zal hij een andere strategie aanwenden en beginnen bijten. Dit kan eveneens gebeuren tijdens spel, met speelgoed of tijdens het eten geven.

Om je hond zijn lichaamstaal beter te begrijpen en beter te kunnen communiceren met je hond kan je terecht in onze puppy- en puberlessen.

bottom of page