top of page

Balans vinden tussen je hond meer controle geven en zelf leiding en sturing geven

Je hond meer controle geven is goed voor zijn zelfvertrouwen.


Soms moet je echter de leiding zelf in handen nemen.

Voor veel honden is het vaak echt spannend om contact te maken met hun geleider. Ze kijken wel regelmatig op tijdens de wandeling naar hun geleider maar zodra er oogcontact is, wenden ze vaak meteen het hoofd af. Ze willen elk conflict uit de weg gaan en zijn daarom bang voor direct oogcontact.

Je kan hiermee rekening houden door heel zachtjes ‘yes’ te zeggen en zelf je hoofd af te wenden. Als hij zich zekerder gaat voelen in de komende wandelingen zal hij op een gegeven ogenblik je recht in de ogen kijken met een zachte blik.

Houd echter steeds je omgeving in de gaten en probeer te wandelen op plaatsen waar je een overzicht hebt. Als je echter in de verte iemand ziet aankomen en je merkt dat je hond wat meer gespannen wordt, zijn staart omlaag brengt en vertraagt, geef dan de regie aan je hond.

Als hij wil vertragen, laat dit dan ook toe. Het kan gebeuren dat als je heel dicht je prikkel nadert je hond verstijft.


Hij staat stokstijf, je ziet zijn neus overuren maken en zijn oren schieten alle kanten op. Dat is zijn manier van informatie verzamelen. Geef hem rustig de tijd om aan de prikkel te wennen.

Merk je echter dat hij niet gaat bewegen, zal je zelf de touwtjes in handen moeten nemen.


Sommige honden gaan in deze situatie zelfs aan je been plakken. Dat is prima. Dat wil zeggen dat hij steun nodig heeft.


Zorg dat je zelfzekerheid uitstraalt naar je hond als hij contact met je maakt en zeg tegen hem dat jullie naar jullie auto zullen gaan.

Het is dus minstens net zo belangrijk dat je je hond meer controle geeft als dat je de momenten herkent waarin het nodig is dat jij de controle neemt en je hond liefdevol sturing geeft.

bottom of page